ONCOLOGIE
Behandelteam Breda biedt ondersteuning aan mensen tijdens en na de behandeling van kanker. Het multidisciplinaire helpt bij het omgaan met vermoeidheid, verlies van kracht en emotionele belasting. Samen werken zij aan herstel, kwaliteit van leven en het hervinden van balans in het dagelijks leven.
De oncologiediëtist is expert op het gebied van voeding en kanker. Kanker en de behandeling vergen veel van het lichaam. Veel mensen met kanker hebben daarbij vragen over hun voeding. De oncologiediëtist kan u helpen in de verschillende fasen van de behandeling en daarna. Het is vaak nuttig om al voor de start van de behandeling te zorgen dat u zo fit mogelijk kan beginnen aan de behandeling. De oncologiediëtist beantwoord uw voedingsvragen voorafgaand, tijdens en/of na afloop van de behandeling en geeft advies op maat, passend bij uw persoonlijke situatie (en wensen). Het effect van kanker en de dieetbehandeling kan per persoon erg verschillen. De voedingsadviezen zijn dan ook afgestemd op uw persoonlijke situatie
De oncologieditist kan u helpen in de verschillende fasen van de behandeling en daarna. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het zo goed mogelijk gevoed zijn/blijven en zo fit mogelijk zijn/blijven tijdens de behandeling. Sommige mensen krijgen tijdens de behandeling te maken met ongewenst gewichtsverlies, of tegenovergesteld, ongewenste toename van het gewicht. Samen met u kan gekeken worden of hier op het vlak van voeding iets mee/aan gedaan kan worden.
Ook kan de dietist u tijdens de behandeling adviezen geven om klachten te verminderen die samenhangen met voeding, zoals bijvoorbeeld: misselijkheid, pijn, smaakverandering of een slechte eetlust. Na de behandeling kan de oncologiediëtist u helpen bij het sneller herstellen. Verder kan de oncologie dietist u hulp bieden in de fase wanneer volledige genezing niet meer mogelijk is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het helpen om zo lang mogelijk in goede conditie te blijven of u te begeleiden bij moeilijkheden met het eten en/of drinken in deze laatste fase van uw leven.
Kanker en de behandelingen ervoor kunnen een grote impact hebben op het lichaam en het dagelijks functioneren. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut ondersteunt u in elke fase van de ziekte – of u nu net de diagnose hebt gekregen, herstellende bent, of in een palliatieve fase zit. Samen stellen we een persoonlijk behandelplan op dat aansluit bij de behoeften en doelen. U kunt bij ons terecht voor klachten zoals:
✔ Vermoeidheid en conditieverlies
✔ Spanningsklachten en verstoorde lichaamsbeleving
✔ Pijn en bewegingsbeperkingen
✔ Krachtsverlies en verminderde mobiliteit
✔ Littekenbehandeling en lymfoedeem
Wilt u meer weten over hoe fysiotherapie u kan helpen? Neem gerust contact met ons op.
Huid- en Oedeemtherapie
De huid- en oedeemtherapeut biedt gespecialiseerde zorg die gericht is op de behandeling van oedeem (vochtophoping) en het verminderen en versoepelen van littekenweefsel; het gevolg van operatie, chemotherapie en/of bestraling.
Met behulp van verschillende technieken en persoonlijke begeleiding streven wij naar het verminderen van klachten als pijn, beperking in bewegingen, afname van omvang van het oedeemgebied en het verbeteren van het uiterlijk van littekens. Wij zetten in op zelfmanagement om oedeem stabiel te houden, de kwaliteit van leven te verbeteren en complicaties te voorkomen. Dit omvat het inzetten van hulpmiddelen, zoals o.a. compressiekleding.
Daarnaast worden adviezen gegeven m.b.t. huidverzorging en ademhalings- en bewegingsoefeningen.
De ergotherapeutische behandeling is er op gericht dat u zo zelfstandig, comfortabel en tevreden mogelijk de dag kan doorkomen. Wij kunnen helpen in het vinden van praktische oplossingen voor problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Het kan bijvoorbeeld gaan om problemen bij zelfverzorging, uitvoeren van huishoudelijk werk, zelfstandig verplaatsen, hobby’s of werk.
Ook kunt u kunt bijvoorbeeld denken aan hulp bij het leren omgaan met een beperkte energie of cognitieve problemen. De ergotherapeut kan voor u en voor uw naasten veel betekenen, in elke fase van de ziekte.
Bij een oncologische aandoening in een vergevorderd stadium zal ook uw partner of mantelzorger u meer helpen en begeleiden bij dagelijkse activiteiten. Ook hierover geven wij advies
We zijn een praktijk voor medische psychologie en zijn gespecialiseerd in het leveren van psychologische zorg aan ernstig zieke mensen en hun omgeving. U kunt bij ons terecht als er sprake is van psychische klachten als gevolg van medische problemen.
U kunt tijdens of na de behandelingen van lichamelijke ziekten veel last krijgen van somberheid, piekeren, vermoeidheid of angsten. Of u merkt juist na alle lichamelijke behandelingen hoeveel moeite het kost om het “gewone” leven weer op te pakken. U merkt bijvoorbeeld dat u veel last heeft van terugkerende beelden rondom de behandeling of dat u heel erg angstig bent geworden voor alle signalen van uw lichaam.
Als er geen sprake is van herstel moet u leren omgaan met chronische pijn of vermoeidheid en een chronische ziekte of beperkte levensverwachting leren aanvaarden. Ook is er vaak veel veranderd in de relatie, wanneer een partner ernstig ziek is (geweest). P.P.B. biedt u hierin psychologische behandeling. We werken met technieken uit verschillende stromingen die bewezen effectief zijn. Voorbeelden hiervan zijn; (aandachtgerichte) cognitieve therapie, EMDR, ACT, inzicht gevende therapie, schematherapie, EFT en mindfulness.
De logopedist onderzoekt welke beperkingen er zijn op het gebied van communicatie, ademhaling, stemgeving en slikken.
Wij zien mensen vanuit de hoofd-hals en long oncologie met beperkingen in de mondmotoriek, spraakverstaanbaarheid, slikken en stemgeving. Daarnaast zien wij mensen die last hebben van benauwdheid of chronisch hoesten. Voor spraakrevalidatie na laryngectomie kunt u ook bij ons in de praktijk terecht.
Na onderzoek wordt in samenspraak met de patiënt en eventueel direct betrokkenen een behandelplan opgesteld en volgt behandeling. Deze bestaat bijvoorbeeld uit slikrevalidatie of slikadviezen, begeleiding bij spreken met het tracheostoma, behandeling van hoest- en keelklachten, oefeningen voor de verstaanbaarheid of advies voor ondersteunende communicatiemiddelen. Ook adem- en stemoefeningen kunnen deel uitmaken van de behandeling.
Bij de psychosomatische fysiotherapie gaan we na een uitgebreide intake samen kijken naar de klachten en de problemen die u ervaart. Hierbij kijken we met name naar wat voor impact uw lichamelijke klachten hebben op uw mentale welbevinden en hoe psychische klachten effect hebben op uw lichamelijk welbevinden.
Klachten die we veelvuldig zien in de oncologie zijn: vermoeidheidsklachten, angstklachten, somberheid, spanningsklachten, pijnklachten, leren omgaan met een veranderd lichaam (lichaamsbeleving).
Bij de psychosomatische fysiotherapie geven we inzicht hoe het lichamelijk functioneren invloed heeft op het mentale welbevinden en andersom. Middels lichaamsbewustwordingsoefeningen, emotie bewustwordingsoefeningen, adembewustwording, ademtechnieken, massage, ontspannen leren bewegen, inzicht in uw belastbaarheid en communicatieve technieken zoals ACT, werken we aan vermindering van uw klachten en aan het vergroten van uw welbevinden.
© Behandelteam Breda |Alle rechten voorbehouden